Yurtdışı tasarım tescil başvuru şekilleri, Tasarım Tescil Kriterleri, Tasarım koruma süresi, Uluslararası Tasarım Tescil Başvurusu ,Tasarım Lisans ve Devir ,Avrupa Topluluk Tasarım Tescil, Yurtdışı Tasarım Tescil Başvuru, Tasarım Tescil Kriterleri, Tasarım koruma süresi, Tasarım Lisans ve Devir gibi birçok başlığı aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Uşak Patent ‘ in detaylı açıkladığı tasarım nedir? endüstri ürünleri tasarımı nedir? mimari tasarım nedir? ve Tasarım Tescil ile rüçhan hakkı nedir? hakkındaki ayrıntılı bilgileri ve Tasarım Tescil Ücretleri başlıklı yazımızı incelemenizi öneriyoruz.
Başta internet ve sosyal medya yeni ürünlerin çok hızlı bir şekilde yayılmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin yeni ve özgün tasarımlara sahip bir ürün düşük bir bütçeyle kısa süre içinde geniş bir çoğrafya da tanıtımı yapılabilir durumdadır. Üstelik bunun tekel hakkının sizde olması kısa bir süre içinde inanılmaz ekonomik kazançlar sağlayacağı gibi kısa sürede markalaşmanıza da katkı sağlayacaktır.
ULUSLARARASI TASARIM TESCİL | UŞAK PATENT
Avrupa Topluluk Tasarım Tescil
Topluluk Tasarım tescilleri için yetkili merci İspanya’nın Alicante şehrinde bulunan ve şimdiye kadar Topluluk Marka Tescillerini üstlenen OHİM (Office for the Harmonization in the Internal Market) dir.
Yurtdışı Tasarım Tescil Başvuru
Topluluk tasarım başvurusu Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, Paris Birliği üyesi ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ticari faaliyeti veya ikameti olan özel ve tüzel kişilerce yapılmaktadır.
Tasarım Tescil Kriterleri
Yenilik ve ayırt edici niteliklere sahip olmalaıdır.
Tasarım başvuru, tescil ve yayın
Tasarım başvuruları şekli inceleme sonrası Topluluk tasarım bülteninde yayınlanarak dışsal denetime tabi tescil süreci işler. Başvurular, Topluluk üyesi ülkelerden birinde kayıtlı bir marka vekili aracılığıyla yapabilmektedir.
Tasarım koruma süresi
Tescilli tasarımlar 5 yıllık süreler için, yenilemke koşulu ile 25.yıla kadar koruma altına alınabilir. Topluluk tasarımı hükümsüzlük talebi OHIM nezdinde yapılmaktadır.
Tasarım Lisans ve Devir
Topluluk tasarımları tümden devir edilebileceği gibi, ülke bazında ayrı ayrı da devir edilebilir.
Avrupa Birliği Tasarım Başvuru
Avrupa birliğine üye 27 ülkede tasarım tescili alınabilir.İşlemler OHIM tarafından yürütülmektedir.
Tek bir başvuru ile, koruma, maliyet ve tecavüz hükümsüzlük davalarında da tek birden hükme bağlama kolaylığı getirmektedir.Koruma süresi 5.yıldır.Ancak her 5 yılda 4 defa yenileyerek 25.yıla kadar koruma sağlanabilmektedir.
Avrupa Birliği Üye Ülkeler
Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksenburg, Hollanda, Danimarka, İrlanda, GüneyKıbrıs, İngiltere, Yünanistan, Portekiz, İspanya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, Bulgaristan, Romanya
ULUSLARARASI TASARIM TESCİL BAŞVURUSU | UŞAK PATENT
Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşması ile getirilen tescil sistemine Lahey Sistemi denir. Bu sistem, Uluslararası Büro (WIPO) nezdinde yapılacak tek bir başvuru ile birden fazla ülkede endüstriyel tasarım koruması elde etme imkanı sağlar.
Sistemin iki temel amacı vardır;tek bir başvuruyla, seçilen ülkelerde tescil yoluyla koruma sağlamak,tek bir başvuruyla, aynı etkiye sahip bir tescil sistemi kullanarak işlemleri daha kolay hale getirmek.
Böylelikle tescille ilgili bütün işlemler tek bir merkezden yürütülebilecek ve bütün kayıtlar tek bir merkezde tutulacaktır.
Uluslararası tescil başvurusu yapmaya hak kazanabilmek için başvuru sahibinin aşağıda belirtilen şartlardan en az birini haiz olması gereklidir. Anlaşmaya taraf ülkelerden birinin vatandaşı olmak, ya da ;Anlaşmaya taraf ülkelerden birinde ikameti olmak, ya da Anlaşmaya taraf ülkelerden birinde ticari veya sınai faaliyette bulunan gerçek ve etkili bir müessesesi olmak Ancak bunlara ek olarak sadece 1999 Cenevre Metni için geçerli olmak üzere uluslararası başvuru Anlaşmaya taraf bir ülkede daimi ikametgahı olan kişiler tarafından da yapılabilir.
Uluslararası başvuru yapabilmek için, söz konusu tasarımın Ulusal Ofislerce önceden tescil edilmiş olması yada tasarım tescil başvurusunda bulunulmuş olması gerekmemektedir.
Uluslararası başvurunun, başvuru sahibinin menşe ülkesinde yer alan Ulusal Ofis aracılığıyla gönderilmesi şart değildir. Başvurular Türk Patent aracılığıyla yapılabileceği gibi doğrudan Uluslararası Büroya da yapılabilir. Türk Patent aracılığıyla yapılan uluslararası başvuruların 1 ay içerisinde Uluslararası Büroya iletilmesi şartıyla (kesinleşme kriterlerini sağlayan başvurular için) başvuru kesinleşme tarihi, Türk Patent’ e verildiği tarih olacaktır. Bu tarih, işlemler tamamlandığı durumda uluslararası tescil tarihidir.
Lahey Sistemine üye ülkeler
Arnavutluk, Botswana, Estonya, Ermenistan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İspanya, İsviçre, İzlanda, Kırgızistan, Letonya, Lichtenstein, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moğolistan, Moldova Cumhuriyeti, Namibya, Romanya, Singapur, Slovenya, Türkiye, Ukrayna.